Suntem oameni şi avem tendinţa de a ne crea cu uşurinţă probleme. Astfel, ne vine foarte uşor să cultivăm emoţii, gânduri şi comportamente dezadaptative. Dar, pe termen lung, credinţele iraţionale produc consecințe nedorite. Unele persoane au nevoie de ajutor pentru a face față unei boli grave, altele se luptă pentru a face față problemelor de relație, pierderea locului de muncă, moartea unei persoane dragi, stres, abuzul de substante sau alte probleme. Iar aceste probleme pot deveni de multe ori presante. Pentru depășirea acestor probleme este necesar un efort susținut ce va duce într-un final la depășirea problemelor.
Psihoterapia este un tratament colaborativ, bazat pe relația dintre individ și un psiholog. Fundamentată pe dialog, acesta oferă un mediu suportiv, care îți permite să vorbiți deschis cu cineva obiectiv, neutru și lipsit de prejudecăți. Împreună cu mine vei lucra pentru a identifica și schimba modul de gândire și stilul comportamental care te împiedică să te simți mai bine.
În final, pe lângă rezolvarea problemei cu care ai venit în terapie, vei învăța noi competențe, astfel încât să poți face față provocărilor viitoare. Nu există niciun dubiu că mintea și trupul sunt interconectate. Până la urmă, creierul este parte din corp, iar mintea sau conștiința de sine sunt produse ale creierului. Prin urmare, este imposibil să vorbim despre sănătatea mintală fără a include sănătatea fizică.
Din cauza unor preconcepții despre psihoterapie, poți fi reticent și să amâni momentul în care să intri într-o terapie. Chiar și dacă ești conștient de beneficii este normal să te simți neliniștit, pentru că terapia înseamnă schimbare, iar schimbarea se face mereu cu emoții.
Nu uita, ai putea beneficia de terapie dacă:
- ai o senzație copleșitoare de disperare și tristețe care pare că nu o să se mai termine
- starea nu ți se îmbunătățește în ciuda eforturilor tale, și nici sprijinul familiei sau prietenilor nu te ajută prea mult .
- constați că-ți este dificil să te concentrezi pentru a-ți rezolva sarcinile de lucru sau pentru a desfășura activități de zi cu zi.
- îți faci griji excesiv, te aștepți mereu doar la ce e mai rău, sau tot timpul ești pe marginea ”prăpastiei”.