Ne-am obișnuit de ceva vreme cu termenul de workshop. Dar ce înseamnă el de fapt? În principiu, atelier. În cadrul lui se pune accent pe rezolvarea de probleme, iar participanții se implică activ. Există ateliere de lucru pe teme variate, de la discuții privind alegerea numelui copilului pănă la cele ce tratează teme laborioase precum intervenții specifice în tratarea schizofreniei. Toate acestea sunt limitate în timp și sunt menite să învețe auditoriul abilități practice, tehnici sau idei.

În general, un workshop este susținut o singură dată, este sw scurtă durată, deși scurt poate însemna orice, de la 45 de minute până la două zile, și este conceput pentru a le introduce participanților abilități practice, tehnici sau idei pe care le pot folosi apoi în munca sau lor, sau în viața de zi cu zi.

Workshop-urile se pretează de obicei grupurilor mici, de la 8 până la 15 de participanți, dându-le tuturor șansa de a fi ascultați. Pot fi concepute pentru persoanele care lucrează împreună, sau care lucrează în același domeniu, dar și persoanelor care sunt interesate de subiectul atelierului.

De ce ar alege cineva să participe la un workshop și nu ar încerca alte metode, cum ar fi o studierea unei cărți din domeniul temei anunțate, un curs de lungă durată sau o altă metodă? Pentru că workshop-ul are avantajul de a crea o experiență educațională intensivă într-o perioadă scurtă de timp, atunci când timpul nu permite implicarea într-un proiect de lungă durată. Un workshop poate introduce un nou concept, participanții putând apoi să se informeze pe larg pe cont propriu, sau pot începe să aplice imediat după terminarea sesiunii ceea ce au învățat.