Ce vreo saptămână tot aud de campania Rom: ”Românii sunt deștepți!” (O știți, că o mâncam pe vremea lui nea Nicu. Pe atunci nu găseam decât ciocolată cu rom sau cu pisici :))))). Pe cutie mai, că doar nu în bomboane :))) ). Acesti draguți producători de calorii ar vrea să polișeze imaginea Romaniei și să demonstreze lumii că suntem deștepți. Frumos din partea lor, dar cam comercial.
Eu am să mă alătur campaniei în felul meu, adică am să scriu cel puțin odată pe săptămînă despre un român care a reușit să facă în felul lui (pozitiv) țara noastră mândră de el. Așa că fraților, am să creez o secțiune în blog, ”inventatori și temerari români” și am să scotocesc peste tot ca să-i scot la iveală. Nu o să existe o anumită ordine. o să fie random.
Am să încep cu un ciclist pentru că sunt prieten cu unul și îi respect pasiunea. Go Boabă, GO!!!
Constantin Cantilli (10 iunie 1875 – 2 august 1949)
În viața de toate zilele Constantin Cantilli a fost poet şi autor dramatic. În particular a fost prieten cu Alexandru Macedonski. Printre altele îi lega o pasiune comună, velocipedul (bicicleta), astfel că, pe 20 octombrie 1894 au încercat o temerară expediție: București – Brașov pe biciclete. Cantilli avea 19 ani și mult talent, iar Macedonski 40 și experiență de viață. Expediția a durat trei zile și a fost prima cursă ciclistă de pe meleagurile noastre. „…Eram sosiţi. În trei zile îndeplinisem cea mai extraordinară cursă din câte s-au făcut până acum la noi în ţară în asemenea condiţiuni” – C. Cantilli – Pe velociped cursa între Bucureşti şi Braşov (1894)
Acesta a fost începutul.
Pe la 1900, un document de arhivă consemna: ”Proces verbal. Subsemnații, am asistat, astăzi 24 august 1900, cum domnul Constantin Cantilli a plecat din București, spre a stabili recordul de mers până la Paris (2 720 de km), pe bicicleta sa ”Gladiator”. Plecarea s-a făcut în prezența noastră, la ora 7.30 , din fața Teatrului Național” Semnat: Alexandru Macedonski, C.T. Maiorescu, I. Iliescu, B Ștefănescu Delavrancea și D. Stănescu.
După zece zile și șase ore, temerarul nostru a ajuns la Paris victorios. Ruta aleasă de el a fost: București – Sibiu – Arad – Szolnok – Pesta – Viena – Munchen – Stuttgart – Nancy – Paris.
Astfel, performanța românului nostru Constantin Cantilli a fost recunoscută oficial la noi și în Franța ca ”prima călătorie europeană cu bicicleta”.
”Am plecat de la București la Paris cu picioarele, căci a merge pe bicicletă nu este decât a merge prin ajutorul lor. Sunt biciclist, amorez al vitezei, al vieții active … ” – scria Cantilli în broșura dedicată acestei aventuri
sursa foto: Think Bike!